Regeringen og Danske Bank fører klassepolitik
skrevet af Mikael Hertig.
Slotsholmen og omegn fortæller noget om vore bærende institutioner. Der er så kort fra Finansministeriets røde bygning og Christiansborg til Danske Bank. Magtens store monumentale huse. Der er heller ikke langt til Nationalbanken. De står der, er synlige indenfor et lille bitte område. Derfra kan man ikke se fattigdom. Den den kan næsten ikke ses, smages, høres eller lugtes. Vi ved ikke, hvor mange vismænd, cheføkonomer, Nationalbankdirektører og tilsvarende, der har tæsket Wammen & Co på plads. Men de gav sig. Han har været indenfor rækkevidde. Det er så begrædeligt.
Hvem skal spare: De, der ingen penge har…
“For mange penge og for få varer” – er det et fælles problem?
Til DR P1 Orientering 11. juni udtaler cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank, at det er nødvendigt at stramme økonomien (spare på de offentlige udgifter) på grund af, at der “er for mange penge og for få varer”.
De vil have dem til at spare der ingen penge har. Resten er tavshed. Det er klassepolitik, og den manglende forståelse fra vismænd, cheføkonomer, nationalbankdirektører og regeringen er, at generalisationen ikke holder. De kalder det “råderum”, “den nødvendige politik” etc. Men den er ikke den eneste politik, “den nødvendige politik”, som de kalder den har et simpelt modstykke. Solidaritetens økonomiske politik. Den er nødvendig, hvis man mener, samfundet skal bringes til at hænge sammen.
Kontanthjælpsmodtagere, brøkpensionister, folkepensionister etc. har ikke for mange penge. De har ikke har råd til transport, mad, husleje, varmt vand, elektricitet, medicin. De skal bare spare på det mest nødvendige, ikke på restaurationsbesøg, ferierejser og parfume.
Hvis man antager, at mellem- og overklassens problem fortsat er, hvad de skal bruge pengene til, så er Las Olsen & Cos antagelse, at krisestemningen, rentestigninger og stramningerne på servicen overfor ældrepleje og fattige, skal dæmpe den mellemklassens samlede efterspørgsel efter vægstore fjernsyn og rejser til Maldiverne jo i det mindste en slags svar.
Vi er ikke alle i samme båd. Nogle svømmer og gisper efter vejret.
Fejlspecificeringen hos disse mainstreamøkonomer er deres antagelse om, at “vi er alle i samme båd”.
Forestillingen er så indbygget i økonomielitens samfundssyn, at de slet ikke fatter fattigdommens blinde og stumme ansigt. Deres indbildning er, at de forholdsvis få milliarder, kompensation til de allerfattigste i Danmark ville få den samlede økonomi til at kuldsejle. Det passer simpelthen ikke.
Klassepolitikkens værste magt er kigge-væk-finten. Den virker, og om den er bevidst eller ikke, er lige meget.